Papirna plesacica

Posted Saturday, January 29, 2011 by Мала сестра
Zivela je u vremenu kada su se uzareni Suncevi sinovi iz dana u dan po hiljadu puta spustali na grad i plesali  pijani ples noseni najneznijim melodijama srca. Tada je svet bio tek rodjen i cist: bez lazi, bez sumnji, bez zla. Bio je leprsav i ceo je plesao. I ona je plesala. Papirna plesacica.
Bila je sva nekako neobjasnjivo preterano laka i treperava... Da, secam se... Ni tada nisam znala da objasnim njenu pojavu i to kako je ona znala u nekoliko koraka da utka tako mnogo istine; one prave, jedine neminovne zivotne istine u jednoj jedinoj misli:- ljubav je sve sto nam je ikada bilo potrebno-... Znala je da pokaze i da opomene; nekada nezno a nekada strogo. Bila je tu puna poleta i vere, i cinilo se da bi svojim pokretima mogla pokrenuti i samu vecnost. Bila je neverovatna.
Jos se secam njenih reci. Nije govorila mnogo, tu duznost je prepustala meni (valjda mi zato i ostade navika da stalno nesto zvocam); ali cesto je znala reci: "Vetar me voli. On me nesumnjivo voli. Udahnuo mi je zivot, dao mi pokrete, usmerio me. Igra je sve sto imam, a igru dugujem vetru." te reci necu nikada zaboraviti. Zbog tih reci i danas volim kada osetim vetar u svojoj kosi i na svom licu, kao da u tom vetru ima i jedan mali delic nje i onih starih, dobrih, neiskvarenih vremena.
Vreme tece i gubi se negde u beskraju vecnosti. Svet vec odavno nije mlad; iskvario se, upoznao je bol, strah i bes. Vreme ide, nekuda djavolski zuri, a ja ga pratim sve vise shvatajuci da sam promasila. Sada je kasno za povratak. Ja idem u novo sutra ziveci za juce; za ono cisto vreme, za one sjajne dane kada je u svakom coveku bilo po malo papirne plesacice. Za vreme iz koga smo mi otisli nesvesno, prateci neku iliuziju i ocekujuci nemoguce; a u kome je ona ostala. Ona je pobedila. Papirna plesacica.

7 comments:

  1. Letnja Oluja

    ''Ja idem u novo sutra ziveci za juce'' <3
    Дивна прича!

  1. Мала сестра

    Hvala ti :)

  1. djux

    ""vreme djavolski zuri" dobro je kad se moze naci vremena za pisanje :)

  1. Мала сестра
    This comment has been removed by the author.
  1. ТоМЦаа

    Кад би се само време преокренуло, па да ново сутра буде оно некадашње јуче, можда би се у сваком новом данас живело боље. Супер прича :)

  1. Мала сестра

    I super komentar! E da, to je to... :) Hvala!

  1. Митоман

    Ово је сјајно. Скроз. Само...можда не би требало да пишеш ошишаном латиницом него обичном. Све остало је савршено. ;)

Post a Comment